Obrir l'escola al poble, fer del poble una escola

Obrir l’escola al poble, fer del poble una escola

Cèlia Serralta. Escola de Potries (C.R.A. Mondúver-Safor)

La nostra escola es troba a Potries, un poble xicotet de la comarca de la Safor amb aproximadament 1.000 habitants. És un poble amb una gran tradició cultural, molt dinàmic i participatiu.

Un tret significatiu és que possiblement siga el poble de la província que més associacions té per habitant; des de la més antiga, l’Associació Cultural Casa Clara, fundada a principis dels 80, a altres més tradicionals com son les ames de casa, els jubilats, les confraries de festes, entre altres, i especialment les que tenen un compromís ferm per la dinamització, difusió i conservació del que es considera un patrimoni de tots. En relació amb:

  • L’entorn natural: La Madrilla i el Col·lectiu Nostra Terra.
  • L’educació i l’esport: Tries esport
  • L’art: Tries Titelles i l’Associació musical
  • La identitat com a poble: Nostra Terra, Amics de la cordà
  • Al compromís polític: Potries Solidari, Comissió d’ajuda als refugiats, Banc d’aliments i Comissió per a la igualtat.

A més a més, és rellevant el respecte a les formes de vida tradicionals, en un ambient rural i alhora dinàmic (indústria, comerç, oficis tradicionals, innovació…). Alguns exemples són el Museu Cassoleria d’Àngel Domínguez, la Ruta de l’aigua, l’ermita…
L’escola compta amb la col·laboració de les associacions, amb la participació dels veïns i veïnes del poble i amb el recolzament de l’ajuntament, sempre dispost a dur endavant les nostres iniciatives.

Així doncs, tot açò fa possible dur a terme el nostre projecte: “Obrir l’escola al poble, fer del poble una escola”.
Per explicar amb més detall la nostra iniciativa, per a nosaltres, fer del poble una escola implica desdibuixar els límits de l’escola i convertir el poble en l’aula, amb tot el que això pot comportar. Per a això, és necessari fer partícips als veïns i veïnes del poble en la tasca educativa mitjançant entrevistes, visites, excursions o altres activitats en el nostre entorn. La nostra finalitat és crear un model educatiu més social, més participatiu i més competencial, on l’alumne puga conèixer a través de testimonis, del patrimoni i del entorn la història, la cultura i la societat de
Potries.

A continuació, presentaré algunes de les experiències realitzades en l’escola per fer possible que l’entorn siga el principal recurs educatiu.

1. Trobades amb la gent del poble

El tresor més gran que tenim és la pròpia gent del poble, els seus sabers vitals i professionals, les seues experiències de vida. I així ho aprofitem cada dia. Les portes de l’escola estan obertes, cap en dins i cap en fora. Eixim sempre que podem, visitem les persones a casa seua, si cal, o les convidem a vindre a l’escola.
Alguns exemples són, les entrevistes als iaios i iaies i les entrevistes als veïns i veïnes del poble.
Al curs de 2n de primària, realitzem una activitat on els alumnes reben la visita dels seus iaios i iaies per a contar-los històries, anècdotes i relats. Després de la visita, escriuen allò que més els ha interessat acompanyant-ho amb un dibuix. Als cursos superiors, 5é i 6é de primària, els alumnes realitzen entrevistes a la gent del poble, on actuen com periodistes professionals, preparant prèviament les preguntes i després anotant cada una de les respostes, per fer un treball de recopilació posterior com pot ser un vídeo, un cartell, un tríptic o una exposició.
No sols visitem nostres a la gent, sinó que també rebem visites a l’escola. Gràcies a la col·laboració de gent del poble hem realitzat tallers relacionats amb el còmic, la hidrografia, tallers de química, taller de relaxació, de ioga, entre altres. Tots aquests tallers es realitzen de manera voluntària per persones del poble que comparteixen amb els xiquets els seus coneixements, la seua professió o les seues aficions.

2. Participació en la vida cultural i social

En segon lloc, des de l’escola sempre intentem aprofitar qualsevol proposta que ens arriba al poble, ja siga a iniciativa institucional (Ajuntament, Diputació, Mancomunitat, Associacions…) o d’altres entitats.
Durant aquest curs escolar varem participar en la lectura de poesia en el Dia Internacional Contra la Violència de Gènere, un acte en horari extraescolar i per a tot el poble, varem realitzar un taller d’escriptura amb ploma amb la visita de l’exposició d’Isabel de Villena a la Casa d’Àngel Domínguez, i varem visitar l’exposició dels Borja i Centelles celebrada al Porrat de Sant Blai, on vam conèixer la importància de la canya de sucre dins de la nostra cultura.

L’Associació de prominusvàlids psíquics de la Safor (ASMISAF), que té el centre a Potries, també col·labora amb el nostre centre, realitzant activitats conjuntes, com són les jornades de convivència a l’hort i tallers de plantes aromàtiques, entre altres.
Tots els dimecres en la plaça del poble trobem el mercat, per a nostres es un recurs magnífic i solem visitar-lo amb freqüència. Allí comptem, mesurem, pesem, llegim, dibuixem, parlem, però sobretot descobrim. Què descobrim? Una font de sabers, d’il·lusions, de rialles, de curiositats, ja que al trobar-nos en aquest entorn podem aprofitar molt més els recursos que tenim a l’abast, creant situacions enriquidores d’aprenentatge i fent veure a l’alumne el gran vincle que existeix entre l’escola i el poble, és a dir, la vida del seu dia a dia.
Per a nosaltres, és imprescindible que els alumnes coneguen el seu poble, les seues instal·lacions, per això sempre que podem visitem la biblioteca municipal, a inici i final de curs la piscina pública, també participem en totes les activitats culturals que s’organitzen en el poble (visites als museus, ruta de l’aigua, exposicions…). En el porrat de Sant Blai vam col·laborar en l’exposició Art al vent, creant els nostres tapissos i, a més, els alumnes més majors van actuar com autèntics guies turístics per ensenyar el seu poble als alumnes de Palmera, mitjançant una gimcana amb proves.
El poble de Potries te una gran tradició dins del món de les titelles, representat per el grup “Triestitelles”, el qual col·labora amb l’escola realitzant tallers de creació de titelles i representacions. Tenim la sort de poder estar presents en moltes de les seues actuacions al poble, ja que omplin d’alegria i rialles als nostres alumnes.

3. El projecte “Hort i Cultura” i la col·laboració amb el col·lectiu nostra terra

El Col·lectiu Nostra Terra està format per un grup de gent amb voluntat de fer iniciatives comunitàries que ajuden a construir Potries amb sentit comú, aprofitant els recursos dels que disposen per aconseguir una societat més visible, viable i compromesa, i així crear solucions sostenibles per a les persones i per al territori.
El Col·lectiu Nostra Terra va fer possible la creació d’un espai actiu d’hort i cultura com a recurs formatiu interdisciplinar i de convivència. D’aquesta forma els infants de Potries, els alumnes de l’escola i els veïns del poble podrien aprendre sobre l’agricultura i la seua tradició.
L’escola de Potries, tant els alumnes d’infantil com els de primària, també participem setmanalment en el projecte d’Hort i Cultura d’aquest Col·lectiu. Comptem amb un calendari, on repartim el cultiu i les visites per regar i mantenir l’hort, prèviament organitzat en coordinació amb el Col·lectiu.
En el treball a l’hort participa tot el centre, a més, després de les visites realitzem un treball de reflexió a l’aula.

Alguns exemples són:
– Escriure cartes contant la seua experiència.
– Crear etiquetes per a cada cultiu en valencià, castellà i anglès.
– Elaborar un dietari.
– Fer pòsters amb informació sobre el cicle del aigua, la rotació de cultius, classificació de vegetals…
– Vendre alguns productes i postals per poder comprar noves llavors.

Convé fer ressaltar que, un dels objectius essencial del projecte és posar en contacte els xiquets amb persones majors, amb experiència en l’agricultura per poder aprendre d’ells, i conèixer les tradicions d’aquesta realitat present a la nostra comarca des de sempre. Es el que anomenem la trobada intergeneracional.
El Col·lectiu Terra Nostra, recull actuacions en diferents medis, com es el projecte “El riu viu”, on membres del col·lectiu i alumnes de l’escola van salvar peixos del riu Serpis en temps de sequera.

4. EL CONTACTE AMB LA NATURA

Per acabar, considerem que en un poble d’àmbit rural el contacte amb la natura forma part de la quotidianitat. En aquesta idea d’obrir l’escola, no es tracta només de contemplar i estudiar la natura, sinó també d’usar-la com a marc, com a espai. Per què no eixir de l’aula i fer la classe a l’aire lliure? I no només per estudiar els arbres o els animals, sinó fer lectures, dibuixar, explicar un tema, comprovar in situ els efectes de les pluges al riu. Algunes de les activitats realitzades han sigut:
– Lectures a l’ermita de Potries.
– Tertúlies literàries a l’hort
– Estudiem el nostre ecosistema visitant el riu Serpis.
– Dibuixem el llidoner de la bassa del metge, reconeixent-lo com un arbre protegit.

A tall de recapitulació, per poder obrir l’escola al poble, fer del poble una escola, ens trobem amb la necessitat de treballar de forma interdisciplinar, considerant el paper de l’expressió emocional i artística com a eix transversal. Sense oblidar-nos de la prolepsi, el aprenentatge a través del diàleg, ja que considerem important que els nostres alumnes dominen l’expressió oral, ja que inclou una implicació emocional. Per a nosaltres, les llengües han de tenir un paper instrumental, perquè l’alumnat tinga l’oportunitat d’aprendre a utilitzar-les. A més, tant important com el que s’aprèn a l’aula és la preparació per a seguir aprenent de forma autònoma.
D’aquesta manera l’alumnat adquirirà coneixements de forma pràctica i activa, connectarà amb la seua realitat més pròxima, el seu poble i valorarà la importància de les relacions humanes, construint valors, aprenent a conviure i sentint emocions.
“L’art d’ensenyar és l’art d’ajudar a descobrir” (Mark Van Doren)