Francesc Ferrer Pastor, centenari del naixement del lexicògraf valencià, a la Font d'en Carròs

Francesc Ferrer Pastor, centenari del naixement del lexicògraf valencià, a la Font d’en Carròs

Juli Capilla i Fuentes.

L’any vinent es compleix el centenari del naixement de Francesc Ferrer Pastor (la Font d’en Carròs, 1918 – València, 2000), un important lexicògraf valencià que va dedicar la seua vida a difondre i a normalitzar la nostra llengua. El famós vocabulari blanc i blau ha estat una eina d’adquisició de l’idioma fonamental per a milers de valencianes i valencians. Aprofitant que l’Ajuntament de la Font d’en Carròs ha comprat la seua casa natalícia per tal de fer-ne un museu permanent i que té previst de fer-li nombrosos homenatges, podem acostar-hi la comunitat educativa –mestres, professors i alumnes–, per conèixer una de les personalitats valencianes que més ha contribuït a la normativització i la normalització del valencià en les darreres dècades. Però com que la Font d’en Carròs ofereix més atractius culturals i patrimonials, es pot oferir un itinerari per tot el poble per tal de conèixer-lo i gaudir-ne com cal.

Programa de la jornada:

  • 09:00h. Recepció i lliurament del material per part de l’organització.
  • 09.30h Benvinguda a l’Ajuntament per part de l’alcalde del poble, Pablo Puig, i xerrada a càrrec de la Regidora de Cultura, Cèlia Escrivà, sobre el patrimoni cultural de la Font d’en Carròs.
  • 10:00h. Comencem l’itinerari del poble passejant pel carrer Major fins arribar a la casa natalícia de Francesc Ferrer Pastor, on farem una visita guiada. Continuem caminant per l’antic traçat de la muralla del poble fins arribar al Calvari, amb vistes al castell del Rebollet, el parc de la Muralla i el primitiu casc urbà i l’església. Descendim de nou fins a la Casa de la Cultura.
  • 11.30h. Esmorzar.
  • 12:00h. Passegem fins al cementeri, des del qual veiem l’antic sender de les Fontanelles o de les Covatelles. Baixem de nou cap al poble i visitem el Patronat, l’ermita de Sant Antoni, les escoles i alguns carrers típics amb plafons religiosos.
  • 13:00h. Tornem a la Casa de la Cultura i assistim a una petita xerrada a càrrec de la mestra, activista cultural i escriptora del poble Pilar Gregori Monzó. Conclusions i xerrada entre els participants i els ponents.
  • 14:00h. Comiat.

Enllaços i articles o notícies d’interès:

“La Font d’en Carròs, el poble dels “cabuts” (i de les “cabudes”), de Juli Capilla, publicat a la revista Bresca. Fulls d’Informació i Cultura, núm. 36, 2a època, Vilallonga de la Safor, primavera 2015.

“2018. Anys Francesc Ferrer Pastor”